20 Mayıs 2011 Cuma

Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler...

Yılın Modası; Büyük Çerçeveli Gözlükler
Bu yazıda yüzünüze yakışacak çerçevenin özellikleri konusunda, seçiminizi kolaylaştıracak ipuçları bulacaksınız.  Yaz aylarında insanlar bütçelerine göre çok sayıdaki güneş gözlüğü çeşidi arasından kendilerine en uygun olanı seçerken, gözlük piyasasındaki fiyat farkları da dikkat çekiyor, bütçenize uygun bir seçim yaparken de asla ve asla işporta gözlüklere yönelmeyin.

Bir zamanların şık aksesuarı güneş gözlükleri artık göz sağlığımız için vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Fakat yanlış güneş gözlüğü seçimi göz sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Piyasada 1 TL’den tutun da 5000 TL ve + fiyatlara kadar gözlükler satılmakta göz sağlığını korumak adına kesenin ağzını açmak gerekiyor J. İşportalarda Çin malı gözlükler 1 liradan bile satışa sunuluyor, alınan gözlüklerle ancak güneşin zararlarından değil, görüntü olarak yararlanabilirsiniz. Son moda ve Sağlık Bakanlığı sertifikası olan bir gözlüğe sahip olabilmek için ortalama olarak 300 TL’yi gözden çıkartmak gerekiyor.

Burberry, Bvlgari, Dolce Gabbana, Ferragamo, Ferre, Guess, Hawk, Mustang, Prada, Osse, Ralph Lauren, Rayban, Roberto Cavalli, Versace ve Vogue gibi markaların güneş gözlükleri yıllar geçse de popülerliğini kaybetmiyor. Modası geçmeyen bay, bayan ve unisex güneş gözlük modellerini ve fiyat aralıklarına göre incelemek için;

Gözlük Tipi
Unisex Güneş Gözlük Modelleri



Güneş Gözlüğü Alırken Şu Noktalara Dikkat Edin:
* Güneş gözlüklerini seçerken, pahalı olan iyidir diye genelleme yapmak doğru değildir.
* Üretici firma tarafından gözlüğün UV bloke etme oranı gözlük üzerinde belirtilmiş olmalıdır. (İstenilen oran yüzde 99-100'dür.)
* Göze yanlardan gelen UV ışınlarından koruduğu için, kenarları geniş gözlük çerçeveleri maksimum koruma adına tercih edilmelidir. (2011 güneş gözlüğü modası)
* Plastik camlı gözlüklerden uzak durmalısınız.
* Gözlüğü elinize alıp ışığa tutuğunuz zaman, her bölgesinin düzgün bir şekilde (homojen olarak) renklendirilmiş olması gerekir.
* En çok dikkat edilmesi gereken husus, gözlüğün UV ışınlarını absorbe etmesidir.
* Gri ve kahverengi, özellikle araba kullanırken tavsiye ediliyor, çünkü iki renk de ışığı mükemmel süzüyor.
* Mavi ve yeşil camlı gözlüklerle de çok iyi, spor karşılaşmaları izlenebiliyor, hatta spor yapılabiliyor.
* Sapları, kulak arkasını sıkmamalı, yoksa kısa süre sonra gözlük takmak bir işkenceye dönüşebilir.
* Eğer numaralı gözlük veya lens kullanıyorsanız, güneş gözlüğü almadan önce doktora danışmanızda fayda var.
* Ten rengi açık olanlarda açık gül ve amber gibi açık renk ve hafif çerçeveleri seçmeli; çünkü yeşil, mavi gibi koyu renkler yüzü soluklaştırmaktadır.
* Koyu tenlilerde ise; gümüş, altın ve şeffaf çerçeveler mükemmel duracaktır.
* Gözlük için ideal renk kahve, gri ve siyah tonlarıdır.
* Çerçeve, yüzün büyüklüğü ile orantılı olmalıdır. Büyük suratlarda büyük, küçük suratlarda ise küçük çerçeveler daima iyi durur. Yüzün biçimiyle zıt modeller ise, oluşacak kontrastla daha şık olacaktır.
* Kullanmak istediğiniz güneş gözlüğü, Sağlık Bakanlığı sertifikasına sahip olmalıdır.
* Uzun bir burun: Alçak, koyu ve düz köprüler burnu daha kısa gösterir.
* Bitişik gözler: Şeffaf ve ince köprüler birbirine yakın gözleri daha ayrık gösterir.
* Ayrık gözler: Koyu renkli ve kalın köprüler gözleri birbirine yaklaştırır.
* Yüksek numaralı gözlükler: Oval biçimli ve inceltilmiş (yüksek kırıcılık indeksli) camlar kalın camları daha ince gösterir.
* Uzun yüzler: Alçak saplı gözlükler yüzü daha kısa gösterir.
* Kısa yüzler: Yüksek saplı gözlükler yüzü daha uzun gösterir.
* Geniş alın: Geniş bir alnı dar göstermek için kaş hizasında hatta biraz daha yukarıda çerçeveleri deneyin.
* Geniş çene: Geniş bir çene dar ve yatay eksende belirgin çerçevelerle dengelenebilir.
* Dar yüz yapısı: Desenli, süslemeli ve kontrast oluşturan saplar yüzü daha geniş gösterecektir.
* Çerçevenin şekli yüz geometriniz ile kontrast oluşturmalıdır.
* Çerçevenin boyutları yüz boyutlarınız ile orantılı olmalıdır.
* Gözbebekleriniz çerçeveyi ortalamalıdır.
* Gözlüğünüz yüzünüzün en çarpıcı ve en çekici özelliğini vurgulamalıdır. (Örneğin, mavi gözlü biri için mavi çerçeveler).
* Yeterli derecede koyu olup olmadığının anlaşılması için; güneş gözlüğü takılıp aynaya bakılmalıdır. Eğer göz bebekleri rahatça seçilemiyorsa, güneş gözlüğü yeterli derecede koyu demektir.

Not: Mavi ve yeşil, ışığı keskinleştiriyor ve renkleri algılamayı zorlaştırıyor. Yani trafik ışıklarını düşünecek olursak araç kullanırken son derece sakıncalıdır.

Herkesin yüz yapısı farklı ve karmaşık olmakla birlikte, yüz şekilleri geometrik şekilleri bakımından başlıca yedi grupta incelenebiliriz:
Yuvarlak, oval, dikdörtgen, tabanı yukarıda üçgen (kalp), tabanı aşağıda üçgen, eşkenar dörtgen ve kare.


*Öncelikle yüz biçiminizin aşağıda daha detaylı biçimde açıklanan bu şekillerden hangisine uyduğunu tespit edin.



Yuvarlak Yüz Yapısı
Dolgun, eni ve boyu eşit, çıkıntısız ve köşesizdir. Yüzünüzü daha ince ve uzun gösterecek çerçeveler seçmelisiniz: Hafif köşeli çerçeveler yuvarlak bir yüzü daha ince gösterir. Kalın ya da orta kalınlıktaki saplar yüzünüzü daha uzun gösterecektir. İki göz arası mesafe kısa olduğunda saydam ya da açık renkli köprüler gözleri birbirinden uzak gösterir. Çerçeve ve sap kısımları renkli ve kalın olan gözlükleri deneyin. Çok yuvarlak veya kare biçimli çerçevelerden uzak durun.



Oval Yüz Yapısı
Dengeli olması nedeniyle ideal yüz şekli olarak kabul edilir. Çene alından hafifçe daha dar olup, elmacık kemikleri yüksektir. Oval biçimli yüzünüzün doğal orantısını bozmayacak çerçeveler seçmelisiniz: Genişliği yüzünüzün en geniş kısmı kadar, hatta ondan daha geniş olan çerçeveler seçin.Çerçevelerinizin büyüklüğü yüzünüzle orantılı olmalıdır.





Dikdörtgen Yüz Yapısı
Boyu enine göre daha uzundur. Sert, düz ve belirgin bir çene hattı ve genellikle uzunca bir burun mevcuttur. Yüzünüzün uzunluğunu maskeleyecek, yüzünüzü daha kısa ve geniş gösterecek çerçeveler seçmelisiniz: Çerçeveler yukarıdan aşağıya doğru derin olmalı.
Yüzünüzü daha kısa göstermesi için yuvarlak, derin ya da alçak üçgen biçimli veya yatay hatları belirgin çerçeveler seçmelisiniz. Desenli, dekoratif ve kontrast oluşturan saplar yüzünüzü daha geniş gösterir.



Tabanı Yukarıda Üçgen (Kalp) Biçimli Yüz Yapısı
Oldukça geniş bir alın ve yüksek elmacık kemikleri mevcuttur. Yüz çeneye doğru giderek daralır. Geniş alnınızı daha dar gösterecek gözlükler seçmelisiniz. Çerçeveler göz seviyesinin altında kalan hattı geniş göstermeli ve dar çenenizi dengelemelidir: Alt kısmı daha geniş çerçeveleri deneyin. Alçak saplı gözlükler denge sağlayacaktır. Kelebek, alçak üçgen tipli ya da havacı tip gözlük çerçeveleri uygun diğer alternatiflerdir. Üst kenarı yuvarlak, alt kenarı köşeli çerçeveleri de deneyebilirsiniz. Çok açık renkler ve çerçevesiz 
gözlükler de yüzünüze yakışabilir.


Eşkenar Dörtgen Biçimli Yüz Yapısı
En nadir yüz şeklidir. Alın, göz hizası ve çene dar, aradaki elmacık kemikleri yüksek ve belirgindir.Alnınızı ve çenenizi geniş gösterip, şakaklarınızı baskılayacak gözlükler seçmelisiniz:Üst kenarı belirgin çerçeveler seçin. Çerçevenin dış kenarları düz veya yuvarlak olabilir. Çerçevesiz gözlükler de iyi bir seçim olabilir. Kare biçimli çerçeveler veya üst kenarı düz, alt kenarı yuvarlak çerçeveler de yakışabilir. Alçak saplı gözlüklerden uzak durun.



Kare Biçimli Yüz Yapısı
Geniş bir alın, geniş ve belirgin bir çene ve bunlarla orantılı genişlikte elmacık kemikleri mevcuttur. Yüzün eni boyuna yakındır. Yüzünüzü daha uzun gösterecek ve keskin açılı köşelerini yumuşatacak çerçeveleri deneyin: Hafifçe yuvarlak dar çerçeveler köşeleri yumuşatacak ve yüzünüzü daha uzun gösterecektir. Genişliği yüzünüzün en geniş kısmından daha geniş olan çerçeveler seçin. Çerçeveler boyuna değil enine belirgin olmalıdır (ince ve uzun). Üst kenarı daha belirgin çerçeveleri denemelisiniz. Sapları ortada, oval biçimli gözlükleri deneyin.